Inbrekers

De toevallige voorbijganger

Dit noemt men ook wel de gelegenheidsdief ! Er zijn veel gelegenheidsdieven die iets zien liggen wat makkelijk bereikbaar is. Dit is voor hem een uitdaging. Een inbreker heeft zo gezien of u thuis bent of niet, sommige zijn zelfs zo brutaal dat ze binnen komen terwijl u boven bent. Als u even naar boven gaat sluit dan altijd de deuren op de benedenverdieping !

Vermijd diefstalgevoelige voorwerpen zodanig uit te stallen dat een voorbijganger zich gemakkelijk een idee kan vormen van een waarde ervan. Maak uw huis onaantrekkelijk voor inbrekers !!

De insluiper

Dit is de dief die via een openstaande deur of raam een huis binnendringt. Deze dief was al op zoek naar een lokatie om in te breken.

Een insluiping is geen inbraak ! Het is ook zeer moeilijk om de verzekering te overtuigen van een insluiping aangezien er geen braaksporen zijn.

Nogmaals : sluit ramen en deuren als u niet in de buurt bent.

De Planner

Dit is de de dief die al weet waar hij voor komt. Informatie over waardevolle spullen is makkelijk verkrijgbaar.

Kijk maar naar die doos van de nieuwe stereoinstallatie die op straat klaar ligt voor het oud papier, Een gezellige babbel in de kroeg of op een verjaardagsfeestje geeft veel informatie. Probeer uw nieuwe aankopen voor uzelf te houden !

De shopper-dief gaat eerst kijken wat er te halen valt en komt later terug als er niemand aanwezig is.

De bekende….

Dit is de ergste…. u denkt iemand te kunnen vertrouwen maar helaas. Het is niet de bedoeling dat u nu paranoia wordt maar kijk uit met het tonen waar u uw juwelen en geld opbercht. Voor een dief is het gemakkelijk stelen bij iemand die hij kent. Want hij wordt vertrouwd door de eigenaar van de waardevolle spullen.

Wat u moet weten over de inbreker

De meeste inbrekers zijn actief bij afwezigheid van de bewoner(s).
Dit is een belangrijke vaststelling omdat dit het belang onderstreept van sluitsystemen te gebruiken die ook van buiten af bedienbaar zijn, zeker voor wat de deur betreft langs waar men gewoonlijk het gebouw verlaat.

Het risico op inbraak is even hoog in de namiddag als in het tweede deel van de nacht.  Vaak echter vergeet men juist tijdens de dag de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.

Meestal komt de inbreker langs de achterzijde van de woning. Deze manier van werken biedt hem niet alleen meer discretie, maar vaak is de beveiliging hier ook het zwakst.

Het is eerder uitzonderlijk dat een confrontatie tussen de inbreker en de bewoner plaats vindt.  Inderdaad, heel wat daders werken in een voor hen bekende omgeving en zij hebben er weinig belang bij een confrontatie uit te lokken zodat ze herkend of goed beschreven kunnen worden.

Vandalisme

Een vandaal die een raam kapot maakt haalt meestal niets weg, maar als je niet weet dat je raam kapot is dan zijn er nog die andere catagorien personen die wel van de gelegenheid gebruik maken.

Een inbraakinstallatie kan u waarschuwen wanneer er een raam kapot gaat !