EEN AANTAL EIGENSCHAPPEN VAN CENTRALES ZIJN VAN BELANG:
Het geheugen:
Dit is van belang om terug te kunnen kijken, waar een alarmmelding is geweest en hoe laat en hoe vaak. Dit is van belang om eventuele storingen te kunnen oplossen. Het geheugen slaat alle gebeurtenissen op zoals; in- en uitschakelingen, stroomstoringen, telefoonlijnstoringen en alarmmeldingen. Het weergeven met een paar lampjes biedt veel te weinig informatie. Sommige systemen hebben een geheugen van 1500 gebeurtenissen waarbij een jaar teruggekeken kan worden.
Gebruikerscodes:
Het is prettig om alle gebruikers een eigen code te geven. De inschakelingen worden vastgelegd waardoor altijd kan worden gezien wie en wanneer is ingeschakeld. Bij grotere systemen krijgen bepaalde gebruikers meer rechten dan anderen. Gebruikers kunnen bij bepaalde systemen op vrij programmeerbare naam en code worden geplaatst. Ook dient het aantal pogingen beperkt te zijn.
Aantal groepen of zones
Indien het mogelijk is moeten alle detectoren apart op de centrale worden aangesloten. Hierdoor is elke melder apart te overbruggen en zal een detector aanwijsbaar zijn bij een loze melding. Indien er gecombineerd moet worden, omdat alle groepen gebuikt zijn, combineer dan een magneetcontact met een bewegingsmelder. Magneetcontacten geven zeer zelden een valse melding. Ik kom in de praktijk nog al eens tegen dat 5 of 6 melders gecombineerd zijn op 1 groep. Bij een loze melding is het gissen welke detector alarm heeft gegeven. Als er een storing op deze groep komt zal het vervangen van de centrale apparatuur verstandiger zijn dan het vervangen van een detector.
Sabotage per zone
Oudere systemen hebben een grote lus door alle melders en magneetcontacten lopen. Deze gesloten lus is de sabotage lus. Wanneer de kabel ergens wordt onderbroken zal dit een sabotage alarm tot gevolg hebben. Men weet alleen niet waar! Het kan ook een slecht contact in een lasdoosje. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van afsluitweerstanden zal sabotage per zone worden gemeld. Wanneer gebruik wordt gemaakt van twee weerstanden per zone[DEOL= Double End Of Line], zal op twee aansluitdraden zowel, sabotage als alarm apart worden gedetecteerd.
Zone types
Zones kunnen worden gedefinieerd met verschillende functies. Zo kunnen zij als, brand, inbraak, medisch, overval, technisch…. Enz worden geprogrammeerd. De een zal een 24uurs groep zijn de ander alleen actief door inschakeling. Bij de moderne systemen kan elke zone een aparte melding doorgeven.
Bedrade systemen
De naam zegt het al … het codebediendeel en alle detectoren zijn via bekabeling met de centrale verbonden.
Bedrade systemen zijn er in verschillende uitvoeringen. De installatie wordt naar uw voorkeur uitgevoerd. Zorg dat u een systeem kiest dat uitbreidbaar is naar meerdere zones i.v.m. eventuele toekomstige uitbreiding/aanpassing van uw pand.
Kabels kunnen weg worden gewerkt zodat ze niet zichtbaar zijn. Via bestaande pijpleiding of rechthoekige opbouw kabelgootjes. Zorg dat u aangeeft bij de installateur waar u wel of geen leidingen wil zien !
Hybride systemen
Hybride wil niet anders zeggen dan uitbreidbaar door middel van modules, zowel bedraad als draadloos. Men krijgt dan een gecombineerd systeem.
Draadloze systemen
Er wordt vaak gezegd dat een bedraad systeem betrouwbaarder is dan een draadloos systeem. Dit is echter niet waar. De huidige systemen zijn echter zeer betrouwbaar.
De centrale controleert om een minuten of de detector aanwezig is dit is zowel bij in- als uitgeschakelde toestand. Sommige centrales hebben een stoorsignaal detectie, welke kijkt of het signaal van de detector niet wordt verstoord. Dit kan doordat er apparatuur in de omgeving op dezelfde frequentie werkt.
Er zijn twee frequenties waarop draadloze systemen werken, de 433 Mhz. en de 868 Mhz. beide frequenties zijn betrouwbaar. Laat u niets wijsmaken over dat de een beter is dan de ander. De 868 Mhz. is bedoeld voor de beveiligingsbranche. Beveiliging is echter een ruim begrip. Een draadloze intercom of een draadloze deurbel rekent men ook tot beveiliging !! Kortom beide frequenties zijn vervuild.
Een detector heeft echter zijn eigen unieke communicatiecode waar mee hij voor de centrale herkenbaar is !
Zorg voor een goed onderhoudscontract waarin ieder jaar de batterijen van de melders worden vervangen.
Nieuwbouw
Gaat u nog bouwen zorg dan dat u de leidingen voor de inbraakbeveiliging alvast aan laat leggen door de elektricien. Dit kan voor hem in een moeite door gebeuren. Een voordeel bij nieuwbouw is dat de deur/raamcontacten weg kunnen worden gewerkt in de kozijnen.
Raadpleeg wel een beveiligingsadviesbureau, zoals 2JAM Security, voor de juiste plaatsing van de detectoren.
Fabrikant
Vaak werkt een installateur met een bepaald merk systeem. Volgens hem zal zijn systeem altijd het beste zijn. Vraag om een certificaat dat aantoont dat het systeem voldoet aan de EN50131 en de doormelder aan de 50136
Kijk vooral naar de functionaliteit van het systeem. U moet er tenslotte eenvoudig mee om kunnen gaan !