Dr.Pepper

Het is een beetje een tik van me “Dr.Pepper” gadgets verzamelen.

Waarom een pagina over Dr.Pepper ? Nou… ik drink ongeveer 10 liter per week…. Dat verklaart genoeg denk ik… toch ! (en dan heb ik het nog niet over die tattoo)

Dr Pepper. Can you handle the taste?

Uiterlijk lijkt Dr Pepper op een cola. Maar wie het proeft, merkt meteen dat het heel anders smaakt. Het drankje valt dan ook niet eenvoudig in een van de bekende smaakcategorieën onder te brengen. Dr Pepper kan het beste worden gekenmerkt als origineel, authentiek, een beetje spannend en vol humor. Dr Pepper is populair onder jongeren.

Geschiedenis en ontwikkeling van de drank

De drank was voor het eerst te koop in Waco, Texas in 1885. Landelijke verkrijgbaarheid in de Verenigde Staten werd bereikt in 1904 tijdens de Louisiana Purchase Exposition. De exacte datum van het idee voor Dr Pepper’s is onbekend, het Amerikaanse patentbureau erkent de datum van 1 december 1885 als de datum waarop voor het eerst Dr Pepper werd geschonken. De formule werd ontwikkeld door de apotheker Charles Alderton in een apotheek te Waco. Hij was echter niet geïnteresseerd in frisdranken en gaf de formule aan Wade Morrison, de eigenaar van de apotheek.

Dr Pepper is niet zoals Coca-Cola en Pepsi een coladrank. De smaak van Dr Pepper is een mengeling van smaken die bij het ontwerp van de drank populair waren in de frisdrankcounter of soda fountain. Een gedeeltelijke lijst van ingrediënten is zichtbaar in het bedrijfsmuseum in Waco. De echte formule (met 23 grondstoffen) is een goed bewaard geheim. In tegenstelling tot de volkswijsheid (of urban legend), heeft Dr Pepper nooit pruimensap bevat. In Texas is de frisdrank verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met Pepsi.

Dr Pepper is ook verkrijgbaar in een lightvariant. Hierin wordt de suiker vervangen door de zoetstof aspartaam. Na de herintroductie begin jaren ’90 van de vorige eeuw heeft het bijna dezelfde smaak als de variant met suiker.

Distributie

In de Verenigde Staten bezit Dr Pepper/Seven Up, Inc. geen eigen bottelarijen en distributeurs, maar wordt dit verzorgd door contractwerk aan bottelarijen van zowel Coca-Cola als Pepsi. Zowel Pepsi als Coca-Cola hebben elk een aandeel van 30% in de productie van de frisdrank. In de overige gevallen wordt gebruikgemaakt van onafhankelijke bottelarijen.

In Canada en Polen zijn de rechten in licentie gegeven van PepsiCo, Inc.. In DuitslandMexicoFrankrijkZwedenItaliëNederlandSlowakijeFinlandOostenrijkTsjechiëBelgië en Noorwegen is Cadbury Schweppes eigenaar van het handelsmerk en de distributie. In Nederland wordt het afvullen uitbesteed aan Vrumona in Bunnik. In de rest van de wereld is The Coca-Cola Company eigenaar van het handelsmerk. Deze eigenaardige constructie is bedacht door anti-kartelmaatregelen zodat Coca-Cola de rechten niet wereldwijd kan claimen.

De oudste bottelarij van Dr Pepper staat in Dublin (Texas). In de jaren ’70 van de 20e eeuw weigerde fabriekseigenaar Bill Kloster de fabriek om te bouwen van rietsuiker naar de goedkopere bietsuiker. Op dit moment is dit de enige Amerikaanse fabriek die nog rietsuiker gebruikt. Het product staat bekend als Dublin Dr Pepper. Contractuele verplichtingen echter verbieden verkoop in grote hoeveelheden buiten een straal van 40 mijl rond de fabriek. Het is het bedrijf echter wel toegestaan om aan particulieren niet-commerciële hoeveelheden te verkopen zonder 40 mijl restrictie. Het bedrijf verkoopt het product dan ook via internet.

Deze variant mag echter niet verward worden met de Dr Pepper uit Dublin (Ierland), waar een bottelarij van Coca-Cola staat die Dr Pepper maakt.

Andere smaken

Dr Pepper wordt naast Regular, Light en Dublin ook aangeboden als Dr Pepper met vanille en kersen, zowel Regular als Light.

Imitaties

Er zijn vele imitaties op de markt van het product. In Nederland is dit Dr Foots van het Bavariaconcern.

Externe links